Gips /Klei/ Mallen/ Papier-mache

,

Krone modelgips: voordelig gips, wat zachter eindresultaat, makkelijk bij te werken met mesje of gereedschap, lossen na ongeveer 5 a 6 uur, daarna nog ongeveer 24 uur uitharden
Wilsor hardgips/porseleingips: hard porseleingips, lossen na enkele uren, daarna nog ongeveer 24 uur uitharden
Keraquick gietpoeder/snelgips: hard en mooi glad gips, lossen na ongeveer 1 uur, nog wat na laten drogen. Bijwerken zolang het werk nog niet helemaal uitgehand is. ''klinkt'' als porselein (als u er tegen tikt)
HobbyTime Keramin-S: hard en mooi glad gips, ook geschikt voor buiten, lossen na ongeveer 1 uur, nog wat na laten drogen. Bijwerken zolang het werk nog niet helemaal uitgehard is.

Ligt er na enige tijd wat water op de mal. Dan heeft u net niet genoeg gips gebruikt. Giet dit er dan af en laat verder drogen.

Gips gieten:

Zorg dat uw vorm goed waterpas staat.Spoel hem eventueel even af met water, laat de vorm nat.

Het mengen: Eerst water, en voeg hier het gips aan toe (let op de verhouding die op de verpakking aangegeven staat) een verhouding 1 : 3 betekent 1 deel water en 3 delen gips (op volume).
Roer even goed door en giet in de klaarstaande vorm. Giet u een latexvorm van een beeldje met hoofdje, giet dan een deel in de vorm en beweeg de vorm even zodat het gips ook in plekken zoals ''de kin'' komt. Giet daarna de rest van het gips er in.
Is de vorm vol tik dan een paar keer tegen de vorm of de houder waar de vorm in staat of ligt. Hierdoor komen eventuele luchtbelletjes omhoog en heeft u geen last van bijvoorbeeld mislukte neuzen in uw gips gezichtjes. Laat daarna de vorm met rust tot u het kunt ontmallen.

Ontmallen kunststof platte vorm (bijvoorbeeld maskertjes/gezichtjes). Leg een handdoek neer zodat de gietsels niet kapot vallen. Keer de vorm om en tik er mee op uw hand. Komen de vormen niet vanzelf los dan kunt u voorzichtig aan beide zijden van de mal ''trekken''. Er komt dan iets ruimte waardoor de figuren los komen.

Ontmallen latex vorm: neem een druppel afwasmiddel of handzeep (eventueel verdunnen met wat water) en smeer de vorm hier mee in. Stroop daarna de vorm van het model af. Maak hierna de latexvorm weer goed schoon voor een volgend gebruik. Gebruikt u de vorm lange tijd niet dan kunt u er het beste, als hij goed droog is, wat talkpoeder in strooien zodat de vorm niet aan elkaar kan gaan plakken.